2011. július 30., szombat

Holdhercegnő füli


A görög tengerparton kitalált második fülbevalóm a Holdhercegnő füli. Viszonylag könnyen elkészíthető, és megalkotása sem tart sokáig, kb. 3 óra alatt meghajlítható mindkét darabja. Az egyik legszebben sikerült ékszeremnek tartom, remélem nektek is tetszik.

Hozzávalók
2 db 25 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót
2 db 150 cm hosszúságú 0,4 mm-es lágy drót
2 x 3 db 4 mm átmérőjű átfúrt ásványgolyó (unakit)
2 db készen vásárolt füli akasztó vagy 2 db 6 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény drót


Szükséges eszközök
Oldalcsípőfogó
Laposfogó
Kúposfogó
Gyűrűfelütő vas



Az elkészítés menete

A gyűrűfelütő vas segítségével hajlítsuk meg az ékszer alapformáját, amely egy nagyobb és egy kisebb kör formából áll. A nagyobb kört a gyűrűfelütő vas alján, míg a kisebb kört feljebb hajlíthatjuk meg rajta. A nagyobb kör meghajlításával kezdjük. Fogjuk a 25 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót egyik végét a gyűrűfelütő vas aljához úgy, hogy egy kb. 5 cm hosszú szakasz maradjon szabadon az 1 mm-es drót ezen végén. Hajlítsuk a drót hosszabbik végét a gyűrűfelütő vas köré egészen addig, amíg bezáródik a kör forma. Vegyük kezünkbe a kör formát, és szükség esetén kicsit hajlítsuk nagyobbra úgy, hogy átmérője kb. 3 cm legyen. Illesszük a kör találkozási pontján ismét a gyűrűfelütő vashoz, de most már egy kisebb átmérőt keresve rajta. A kisebb kör kb. 1,8 cm átmérőjű legyen. Zárjuk be a kis kört is, de figyeljünk arra, hogy a kis karika záródási pontjánál a legutolsó szál kerüljön legalulra.



Rögzítsük a két szálat a következőképpen. Törjük vissza az alsó drótszálat függőlegesen, a felsőt pedig igazítsuk vízszintesre. Tekerjük körbe kétszer a vízszintessel a függőlegeset, majd vágjuk le a fölösleges vízszintes drótvéget az ékszer hátoldalán. Szükség esetén a függőleges drótvéget is rövidebbre vághatjuk, még egy kb. 0,8 mm hosszúságú drótvégre lesz szükségünk.




Szükség esetén a gyűrűfelütő vassal tökéletesíthetjük a kör formákat, de óvatosan! A tökéletes forma elérése után, kezdjük el körbetekerni a 0,4 mm-es dróttal az ékszer vázát, annak rögzítési pontjától indulva. A két kör szárait együtt kell körbetekernünk úgy, hogy a 0,4-es drótból hagyjunk szabadon egy kb. 25 cm hosszúságú szakaszt. Tekerjük körbe néhányszor a karikák szárait együtt az egyik oldalon, majd a 25 cm-es darabbal a másik oldalon is. Ez azért szükséges, hogy szimmetrikus legyen a fülbevaló. Tekerés közben figyeljünk arra, hogy a megfelelő szorosságot tartva, hagyjuk eltávolodni egymástól a karikákat. Addig kell ezt a műveletet folytatnunk mindkét oldalon, amíg kellő távolság nem lesz a karikák között. Ez egy kb. 2 mm-es távolságot jelent. Igyekezzünk mindkét oldalon ugyanolyan hosszan körbetekerni a karikákat a szimmetrikus ékszer elérése érdekében. A rövidebbik 0,4-es drótvéget rögzítsük 2 tekerccsel a külső karikán, majd hagyjuk szabadon lógni a fölösleget.

A hosszabbik darabbal is tekerjünk fel 4 tekercset a külső körre, majd az ötödik tekercsnél vigyük át nyolcas formában a 0,4-es drótot a belső karikára, és vezessük vissza a külsőre ismét nyolcas formában. Tekerjünk fel újabb 4 tekercset, majd ismét vezessük át a belső karikára a drótot nyolcas formában, és vissza. Addig folytassuk, amíg 6 darab nyolcas szár lesz a karikák között. Ekkor tekerjünk fel 5 tekercset a külső körre, majd egy hatodikat, mintha ismét a nyolcas forma következne. Ekkor azonban fűzzünk fel egy ásványgolyót, és igazítsuk a két karika közé. Az ékszer hátoldalán vezessük vissza a 0,4-es drótot az ásványgolyó furatába, majd a drót erős meghúzásával rögzítsük az ásványgolyót a 0,4-es drót megfelelő részén. Ezután, mintha csak folytatnánk a nyolcas formát, tekerjük körbe a belső kört, majd nyolcas formában vezessük vissza a 0,4-es drótot a külső karikára, az ásványgolyón keresztül. Ismét tekerjünk fel a külső körre 5 tekercset, majd következhet a nyolcas forma oda és vissza. Öt újabb tekercs után megint hajlítsunk egy nyolcas szárat. Egészen addig folytassuk ezt, amíg 4 darab nyolcas szár lesz az ásványgolyó ezen oldalán. Ekkor tekerjünk fel 6 tekercset, majd a hetedik után ismét következhet a nyolcas forma, az ásványgolyó felfűzésével. Az előzővel megegyező módon rögzítsük a golyót, és vezessük vissza a 0,4-es drótot a küldő karikára. Hat újabb tekercs meghajlítása után, a hetedik tekerccsel hajlítsunk egy újabb nyolcas formát oda és vissza. Ezután 5 tekercs és egy újabb nyolcas szár következzen. Amikor már elértük a 4 nyolcas szárat a legutolsó ásványgolyótól számítva, tekerjünk fel 5 tekercset, és a hatodikkal kezdjünk egy újabb nyolcas szárat, közben újabb ásványgolyót rögzítve. Tekerjünk fel a külső karikára újabb 5 tekercset, és a hatodikkal kezdjünk újabb nyolcas szárat. Ezután elég már csak 4 tekercs a nyolcas szárak közé. Amikor a legutóbb felfűzött ásványgolyó után már 6 nyolcas szárat hajlítottunk meg, tekerjünk fel újabb két tekercset a külső karikára, rögzítve ezzel a 0,4-es drótvéget. Végül oldalcsípőfogónk segítségével távolítsuk el a fölösleges 0,4-es drótvégeket.

Hajlítsuk meg a függőleges drótvégre a fülbevaló felakasztását szolgáló karikát, törjük vissza függőlegesre, majd fűzzük fel rá a füli akasztót. Amennyiben a saját készítésű füli akasztó mellett döntöttünk, az Alapelemek c. oldalon, a Füli akasztó c. részben találtok részletes elkészítési útmutatót.

Ha pontosan követtétek a fenti leírást, akkor pontosan vissza kell érkeznetek a 0,4-es drót ezen az oldalon rögzített, rövidebbik végéhez. Előfordulhat viszont, hogy kicsivel nagyobb - vagy kisebb - karikákat hajlítottatok, így marad még hely – vagy éppen nem fér el az összes tekercs – a karikákon. Így azt javasolnám, hogy hajlítás közben végig figyeljetek arra, hogy mennyi hely van még hátra. A középső ásványgolyónak pontosan az ékszer közepére kellene esnie. Ez például egy igen jó kapaszkodó a távolságok lemérésénél. Nem feltétlen kell annyi tekercset feltekerni, amennyit én fent leírtam, ezen természetesen ízlés szerint változtathattok, de mindenképpen törekedjetek a rendszerre, tehát ha az egyik oldalon ennyit tekertetek fel, akkor a szimmetria érdekében a másik oldalon is tartsátok a tekercsek számát. És még egy jó tanács: ha egyformára szeretnétek hajítani a két fülit, akkor érdemes az ékszer vázát egyszerre elkészíteni. Itt még tudtok alakítani a másodikon, és az összehasonlítás is könnyebb. Jó hajlítgatást! J

2011. július 29., péntek

Kalüpszó füli


A hosszú nyaralás után már nagyon vártam a pillanatot, hogy újra kezembe vehessem a fogóimat, és ismét drótozhassak. Gondolatban persze már a nyaralásunk alatt megszületett néhány ékszer, ezek egyike a Kalüpszó fülbevaló. Kicsit nehezebb volt a 0,4-es drót „szövése”, mint ahogy azt a tengerparton sütkérezve gondoltam, de végül is csak megbirkóztam vele. Kezdőknek nem ajánlom, mert a drót átbújtatgatása nem egyszerű. Persze ez is csak gyakorlás kérdése. J

Az ékszer elkészítése kb. 3,5 órát igényel. A fülbevaló akasztóval mért teljes hossza 4,7 cm, szélessége a legszélesebb pontján 2,6 cm.

Hozzávalók

2 db 15 cm hosszúságú 1 mm-es drótdarab
2 db 150 cm hosszúságú 0,4-es drótdarab
2 db 1,6 cm oldalhosszúságú, az oldalán és nem a sarkán átfúrt négyzet alakú kagylóhéjgyöngy
2 db készen vásárolt füli akasztó vagy 2 db 6 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény drót


Szükséges eszközök

Oldalcsípőfogó
Laposfogó
Kúposfogó


Az elkészítés menete


Tekerjük körbe a 0,4-es dróttal a 15 cm hosszúságú 1 mm-es drótdarab közepét 4,5 cm hosszan úgy, hogy a tekerés kezdeténél hagyjunk egy kb. 13 cm hosszúságú 0,4-es drótvéget. A tekeréshez a Technikák c. oldalon, a Tekerési technikák / Egy szál körbetekerése c. részben találtok segítséget. A 4,5 cm körbetekert szakasz elérését követően, toljuk a tekercset pontosan az 1 mm-es drót közepére. Hajlítsuk meg a csepp formát úgy, hogy a szárak egymással kb. 90°-os szöget zárjanak be. Laposfogónk segítségével egyenesítsük ki a szárak azon részét, amely a kagylóhéjgyöngy mellett fog elhelyezkedni.


Illesszük a gyöngyöt a csepp forma sarkába, majd igazítsuk hozzá a tekercset úgy, hogy a tekerés abbahagyott vége már kb. 2 mm-rel a kagyló mellé essen. A másik oldalon pedig néhány mm-es rés kell maradjon a gyöngy és a tekercs között. Fontos, hogy arra az oldalra essen a gyöngy furata, ahol a tekercs már a gyöngy mellé esik. A hosszabbik 0,4 mm-es drótvéget vezessük körbe a kagylóhéjgyöngyön, majd az ékszer hátoldalán visszavezetve tekerjünk fel az 1 mm-es drótra 6 tekercset. A hetedik tekercs már egyben a következő – a kagylót ismét átfogó – hurok kezdete legyen. Ismét fogjuk körbe a gyöngyöt, majd tekerjünk fel újabb 6 tekercset az 1 mm-es drótra. A hetedik tekercsnél ismét vezessük végig a 0,4-es drótot a gyöngy felső lapján, de ezúttal ne az alsó lapján vezessük azt vissza, hanem a gyöngy furatában. Megint tekerjünk fel 6 tekercset, majd a hetedikkel egy újabb hurkot. Amikor már 5 hurok fogja körül a gyöngyöt, az utolsó hurok visszavezetése után tekerjünk fel még 3 tekercset.

Rögzítsük a csepp forma sarkában összefutó két szálat a következőképpen. Törjük vissza az 1 mm-es drótvégeket, a hátsót függőlegesen, a felsőt vízszintesen. Tekerjük körbe kétszer a vízszintessel a függőlegeset, majd vágjuk le a fölösleges vízszintes drótvéget az ékszer hátoldalán. Szükség esetén a függőleges drótvéget is rövidebbre vághatjuk, még egy kb. 0,8 mm hosszúságú drótvégre lesz szükségünk.

Vezessük át a 0,4-es drótot a csepp forma másik oldalára. Tekerjünk fel erre is 3 tekercset, majd hurkoljuk körbe ebből az irányból is a kagylót. Hurkolásnál próbáljuk meg szövésre emlékeztető módon, a másik irányú drótszálak alatt majd fölött továbbvezetni a szálat. Az ékszer hátoldalán is ilyen módon vezessük vissza a 0,4-es drótot. Tekerjünk fel 6 tekercset, majd a hetediket követően ismét hurkoljuk körbe a gyöngyöt, de figyeljünk arra, hogy az előző szövés ellentettjeként. Tehát ha az előbb az első keresztirányú drót alatt kezdtük, most felette kezdjük, és a következő alatt folytassuk. Ebből az irányból is 5 hurok kell körbefogja a gyöngyöt. A szövés nem csak szépíti az ékszerünket, hanem egyben a gyöngy rögzítésére is szolgál. Ha elég szoros a szövésünk, akkor kaphatunk igazán szép ékszert. Viszont érdemes egy picit lazább hurkokat hagyni, hogy viszonylag könnyen átférjenek alatta a keresztirányú szálak. Az utolsó hurok után rögzítsük a 0,4-es drótot újabb 3 tekerccsel úgy, hogy a legelőször létrehozott tekercstől még maradjunk el 1-2 mm-es távolságban, majd kb. 13 cm ráhagyással vágjuk le a maradék 0,4 mm-es drótvéget.



A levágott 0,4 mm-es drótdarab egyik végét rögzítsük két tekerccsel a kagyló sarkánál hagyott résben úgy, hogy annak tekerési iránya megegyezzen a kagyló felől érkező 0,4-es drótéval. A tekercsek száma szükség esetén lehet több, de a biztonságos rögzítés érdekében minimum két tekercs ajánlott. Oldalcsípőfogónk segítségével távolítsuk el a legutóbb rögzített 0,4-es drót rövidebbik szárát.




Így most már csak a 3 darab 0,4-es drótvéggel kell foglalkoznunk. Egyesével tekerjük velük körbe lazán az ékszer alsó részét a kagyló egyik sarkától a szemközti sarkáig, majd kétszeri szoros körbetekeréssel rögzítsük a drótvégeket a másik oldalon. Az ékszer kezdetekor hagyott 13 cm-es drótvég tekerési iránya ellentétes a másik kettőével. Így ezt a drótot egy picit nehezebben tudjuk a megfelelő irányba hajlítani, de törekedjünk arra, hogy minél kisebb hurok maradjon a visszafordításból, megakadályozva az ékszer későbbi megsérülését.


Hajlítsuk meg a függőleges drótvégre a fülbevaló felakasztását szolgáló karikát, majd fűzzük fel rá a füli akasztót. Amennyiben a saját készítésű füli akasztó mellett döntöttünk, az Alapelemek c. oldalon, a Füli akasztó c. részben találtok részletes elkészítési útmutatót.

2011. július 28., csütörtök

Nyaralás Görögországban ...

Bizonyára már többen észrevettétek, hogy ékszereim nevei gyakran görög vonatkozásúak. Ez nem véletlen, hiszen imádom Görögországot, így az utóbbi két évben is ide szerveztük nyaralásunkat. Tavaly Rodoszon, idén pedig Toloban, egy Athéntól kb. 160 km-re fekvő halászfaluban pihentük ki fáradalmainkat.
 
Ahogy észrevettétek, jó ideig távol voltam, idén két hetes nyaralást szerveztünk. A két hét során rengeteg nevezetességet láttunk, rengeteget ettünk, és persze a tengerparti sütkérezés sem maradt el. Kirándulásaink legelső állomása Athén volt. Az akropolisz mellett számos múzeumot végigjártunk, ahol akár az időszámításunk előtti korból származó szobrok, vázák, edények és egyéb műalkotások mellett ékszerkiállításokat is tartottak. Számomra hihetetlen volt látni, hogy már akár a Kr. e. 1500-as években a maihoz hasonló, egészen nehéz technikával előállított ékszereket készítettek. Az útikönyveket olvasva már jó előre elterveztem, hogy ezeket igen alaposan „megszemlélem” J majd és lefényképezem a legszebbeket, hogy aztán a blogomon veletek is megoszthassam az élményeimet. Sajnos a nyaralásból hazatérve, kipakolás közben a két memóriakártya egyikét gondosan kipakoltam a kukába, így sajnos hozzávetőleg 1000 darab, a nyaralásunk mintegy felét megörökítő fényképet dobtam ki. Bár fényképeink szinte nem maradtak, ezt a nyaralást azt hiszem sosem fogjuk elfelejteni. J
 
A többi kirándulásunk helyszínéül, Mükénét, Korinthoszt, Epidauroszt, Argoszt és Nafpliot választottuk, és megcsodáltuk a delphoi jósda és az ókori Olimpia maradványait is. A mükénéi képeink szerencsére a megőrzött memóriakártyán voltak, így az itt feltárt, Kr. e. 1500-as évekből származó ékszerek képeit szeretném megosztani veletek. Remélem nektek is tetszenek majd…