2011. szeptember 29., csütörtök

Viktória medál


Néhány hónappal ezelőtt tettem szert erre a műgyantából készült csodálatos cameára. Első látásra nagyon megtetszett, és már egyből tudtam, ezen a darabon fogom tökéletesíteni a hálózási technikámat. Már korábban is próbálkoztam vele, és bár voltak sikerélményeim, tudtam, hogy még csiszolnom kell a technikámon. Ezúttal sem sikerült tökéletesre, de azt hiszem, most már eléggé közel járok hozzá.

A medál elkészítése eléggé időigényes, nekem 3 órába telt a befoglaláshoz szükséges háló meghajlítása. Így javaslom, csak sok türelemmel kezdjünk hozzá.

Hozzávalók

30 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót
300 cm hosszúságú 0,4 mm-es lágy drót
1 db 38 x 28 x 6 mm-es befoglalható camea (átfúratlan)

Szükséges eszközök

Oldalcsípőfogó
Laposfogó
Kúposfogó

Az elkészítés menete

Tekerjünk körbe egy kb. 12 cm hosszúságú szakaszt a 30 cm-es 1 mm-es drótdarab közepén a 300 cm hosszúságú 0,4 mm-es drót egyik végével, majd hagyjuk lógni a maradék 0,4-es drótvéget. A tekeréshez a Technikák c. oldalon az Egy szál körbetekerése c. részben találtok további segítséget. Hajlítsuk a körbetekert szakaszt a camea köré úgy, hogy lazán körbefogja, és a körbetekert szakasz két vége a camea fölött találkozzon. Amennyiben szükséges, meghosszabbíthatjuk, illetve – visszatekeréssel – megrövidíthetjük a körbetekert szakasz hosszát.

A kívánt hosszúság elérése után, a camea fölötti záródási ponton hajlítsuk fölfelé a drótvégeket úgy hogy közöttük egy „V” alak rajzolódjon ki. Tekerjük kétszer körbe a 0,4 mm-es dróttal az 1 mm-es drótvégeket, majd kezünkkel hajlítsunk rájuk ovális karikákat. Próbáljunk egyforma, és elég nagy karikákat hajlítani ahhoz, hogy egyrészt átférjen majd rajta a láncunk, másrészről még esztétikus maradjon. A karikák záródási pontjánál – igény szerint – vágjuk rövidebbre az 1 mm-es drótvégeket, a karikák záródási pontjától mért kb. 2 cm hosszúságra lesz még szükség mindkét száron. A 0,4 mm-es drótvéget vigyük át az akasztó egyik karikájára, majd az ékszer színén kezdjük el nyolcas formában összefűzni az akasztót alkotó két karikát. Folytassuk egészen addig, amíg az ékszer hátoldalán vissza nem érkeztünk az akasztó tövéhez. Ekkor kétszeri körbetekeréssel rögzítsük az akasztó szárait egymáshoz, majd vigyük át a maradék 0,4 mm-es drótvéget a körbetekert szakaszra (szemből nézve az ékszer bal oldalára). Az akasztónál hagyott két darab 2 cm hosszúságú drótvégre hajlítsunk zárt közepű csigákat. A zárt közepű csigák meghajlításához az Alapelemek c. oldalon a Zárt közepű csiga c. részben találtok útmutatót.

A körbetekert részre átvitt 0,4-es drótvéggel kezdjünk el hálót képezni, amely az ékszer hátoldalán fogja biztosítani, hogy a camea ne essen ki a medálból. A hálózáshoz a Technikák c. oldalon a Hálózás c. részben találtok segítséget. Két sor hálót kell készítenünk, ez már biztosan elegendő a camea megtámasztásához. A hátsó háló elkészítése után vezessük vissza a 0,4-es drótot az ékszer akasztójához, szemből nézve ismét a bal oldalra. Készítsünk egy sor hálót, amely síkja a medálból kifelé, felénk mutat, és a camea oldalsó rögzítését szolgálja majd. Amikor visszaérkeztünk az oldalsó háló első szeméhez, helyezzük bele a medálba a cameát. Most már csak a felső hálót kell elkészítenünk, amely végleg magába zárja a medál díszét képező cameát. Így kezdjünk el újabb sor hálót hajlítani az oldalsó háló egyetlen sorára, ám ennek a sornak a síkja egyezzen meg a hátsó háló síkjával. A hálókészítés közben figyeljünk arra, hogy elég szoros legyen a felső háló ahhoz, hogy a későbbi használat során ne essen ki belőle a camea. A felső háló záródása után rögzítsük a 0,4-es drótvéget az akasztó környékén észrevétlenül, ám eléggé biztonságosan, nehogy kibomolhasson a háló.

2011. szeptember 27., kedd

Csipkés füli


Ez a fülbevaló egy az én blogomon eddig még nem látott, az ún. Hálózás technikával készült. Korábban is próbálkoztam már ezzel a technikával, de eddig mindig találtam hibát az eredményben. Így aztán több napig tartó tervezgetés után végre megszületett az első ilyen ékszerem, amit elég szépnek találtam ahhoz, hogy megmutassam nektek is.

A fülbevaló elkészítéséhez kb. 2,5 óra szükséges, és elég sok gyakorlással lehet ezt a technikát elsajátítani, így kezdőknek nem, vagy csak sok türelemmel és gyakorlással ajánlom. Az ékszer hossza akasztóval együtt 4,5 cm, szélessége pedig 1,8 cm.

Hozzávalók

2 db 15 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót
2 db 150 cm hosszúságú 0,4 mm-es lágy drót
2 db készen vásárolt füli akasztó vagy 2 db 6 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény drót
2 x 3 db 3 mm átmérőjű ezüstszínű fémgolyó
2 x 2 db szőlőmag formájú gyöngy

Szükséges eszközök

Laposfogó
Oldalcsípőfogó
Kúposfogó

Az elkészítés menete


Első lépésként a fülbevaló vázát alkotó téglalap formát kell elkészítenünk. Tekerjük körbe a 15 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót közepét 8 cm hosszan, vágjuk le a fölösleges 0,4-es drótvégeket, majd a megtekert szakaszra hajlítsunk téglalap formát. A tekeréshez a Technikák c. oldalon az Egy szál körbetekerése c. részben találtok további segítséget. A téglalap oldalai 1,8 és 2,8 cm hosszúságúak legyenek. A téglalap meghajlítását a körbetekert szakasz derékszögű megtörésével kezdjük 3,7 cm-re az egyik végétől. Aztán a rövidebbik szakaszon mérjünk le a töréstől 2,8 cm-t, majd törjük meg ismét derékszögben a drótot. Így már kirajzolódik az ékszer vázának fele. A hosszabbik megtekert szakaszon mérjünk ki 1,8 cm-t, majd törjük meg ismét a drótot, aztán 2,8 cm-t és újra hajlítsuk meg derékszögben az 1 mm-es drótot. A két drótvég találkozásánál – ahol a megtekert szakasz két vége is találkozik -, törjük ismét derékszögben felfelé az egyik drótszárat, a másikat pedig kb. 60°-ban kell meghajlítanunk. A törésekhez érdemes laposfogót használni, hogy éles sarkok képződjenek. A 60°-ban felfelé hajlított drótszárral tekerjük kétszer körbe a függőleges szárat, majd az ékszer hátoldalán vágjuk le a fölösleget. A hosszabbik drótvéget is rövidebbre vághatjuk, kb. 0,8 cm hosszúságra lesz még szükség, az akasztó meghajlításához. Hajlítsuk meg az akasztót kúposfogónk segítségével, és már kész is a fülbevaló váza.

A maradék kb. 50 cm hosszú 0,4-es drót egyik végét rögzítsük az ékszer bal alsó sarkában, majd az oldalán tekerjük kétszer körbe a drótot lentről felfelé haladva úgy, hogy a 0,4-es drót az ékszer színére essen a hálózás megkezdésekor. A Technikák c. oldalon a Hálózás c. részben leírtak szerint hálózzuk be a rövidebbik oldalára állított téglalapot a bal alsó sarkából kiindulva. Amikor már a hálónk felső sora eléri a téglalap felső oldalát, fejezzük be a hálózást, és apró hurkokkal rögzítsük a felső hálósort a vázhoz. Egy hurok csak a vázra, majd egy a hálóval együtt. Elérve a felső oldal túlsó végét, fűzzünk fel a 0,4–es drótvégre egy ezüstgolyót, egy szőlőmagot, ismét egy ezüstgolyót, aztán újra egy szőlőmagot, és végezetül a harmadik ezüstgolyót. Enyhe lazaságot hagyva a 0,4-es drótnak, rögzítsük a másik végét a felső oldal túlsó sarkában.

Végezetül, hajlítsuk meg az Alapelemek c. oldalon a Füli akasztó c. részben található útmutató alapján a füli akasztót, majd fűzzük fel rá a fülbevalót.

2011. szeptember 24., szombat

Kishölgy füli


A Kishölgy füli a Kelta minta négypólusú változata. Elkészítése igényel némi gyakorlást, de kezdőknek is nyugodt szívvel ajánlom. Az ékszer kb. 1,5 óra alatt készíthető el. Akasztóval mért teljes hossza 5,7 cm, legszélesebb pontján pedig 3,4 cm széles.

Hozzávalók

2 db 55 cm hosszúságú 0,8 mm-es lágy drót (A tényleges szükséglet 47 cm, de a biztonság kedvéért hosszabb drótot vágjunk le, és a fölösleget a végén távolítsuk el.)
2 db készen vásárolt füli akasztó vagy 2 db 6 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény drót
6 db készen vásárolt, lapított korongban végződő, 5 cm hosszúságú szerelőpálca
6 db 4 mm átmérőjű ásványgolyó (leopárdjáspis)
2 db 6 mm átmérőjű ásványgolyó (leopárdjáspis)

Szükséges eszközök

Oldalcsípőfogó
Laposfogó
Kúposfogó

Az elkészítés menete



Az Alapelemek c. oldalon a Szerelőpálcák c. részben található útmutató alapján készítsük el a két 4 mm-es és az egy 6 mm-es ásványgolyóval díszített elemeket.




Egy-két mm-es ráhagyással hajlítsunk egy karikát az 55 cm hosszúságú 1 mm-es drótdarab egyik végére kúposfogónk hegyén. A drót két szára a karika alatt kell keresztezze egymást úgy, hogy a rövidebbik essen felülre. Fogjuk tehát kezünkbe a drótot úgy, hogy a rövid drótvég alulra kerüljön, a hosszabbik pedig felül jobbra mutasson. Kb. 1,9 cm-re az előbb hajlított karikától hajlítsunk újabb karikát a hosszabb drótvégre, de arra figyeljünk, hogy elég nagy karikát hajlítsunk ahhoz, hogy a szerelőpálcás elem szabadon mozoghasson rajta. Ettől a karikától újabb kb. 1,9 cm –es távolságban hajlítsunk újabb karikát, majd újabb 1,9 cm-es távolságban készítsük el a negyedik karikát.  A karikák meghajlításánál a szabad drótvég essen mindig felülre. Fűzzük fel az alsó karikára a 6 mm-es ásványgolyót hordozó elemet, a két oldalsóra pedig a 4 mm-es ásványgolyóval díszített elemeket.


A szerelőpálcás elemek felfűzését követően tekerjük a drótvéget körbe a felső karika körül jobbról balra, elől vigyük át keresztezve a drótvéget ismét a jobb oldalra majd az előző drótvezetés mellett, annak belső oldalán vezessük tovább a következő karikához, és tekerjük azon is körbe jobbról balra. Aztán vezessük tovább a harmadik majd a negyedik karikához a drótot, és tekerjük azokat is körbe vele jobbról balra. Amennyiben túlságosan kidomborodnak a körültekert részek, laposfogónkkal óvatosan kissé lelapogathatjuk őket. Kezdjük a körülvezetést újra a felső karikánál, de figyeljünk arra, hogy a karika körül az előző hurok alatt tekerjük körbe a drótvéget. Folytassuk ezt a második, a harmadik és végül a negyedik karikán, majd egészen addig, amíg minden oldalon négy-négy drótszál lesz. Ekkor tekerjük körbe az éppen elért karikát, majd a visszaérkező drótvéget laposfogónkkal törjük az ékszer belseje felé derékszögben és igény szerint vágjuk rövidebbre. Kb. 3 mm-re lesz még szükségünk. Ez a hosszúság pontosan elegendő ahhoz, hogy az ásványgolyót felfűzzük rá, és amennyiben pontosan egy síkban fekszik az azt körülvevő négyzet alakú mintákkal, akkor a Kelta minta megakadályozza, hogy az ásványgolyó leessen a drótvégről. Tehát hajlítsuk kissé az ékszerből kifelé a 3 mm hosszúságúra hagyott drótvéget, hogy fel tudjuk rá fűzni a 4 mm átmérőjű ásványgolyót, majd a felfűzést követően hajlítsuk vissza az ékszerbe.

Végül az Alapelemek c. oldalon a Füli akasztó c. részben leírtak szerint hajlítsuk meg a füli akasztót, és fűzzük fel rá a négypólusú Kelta elemet.

2011. szeptember 23., péntek

Kelta füli


A Jázmin karkötőnél alkalmazott ún. Kelta mintának több variációja is van. A Jázmin karkötő esetében a Kelta mintát két pólus köré hajlítottam, a Kelta fülinél a minta csupán egyetlen pólusú. Már több helyen találkoztam ezzel a mintával, úgy látszik a Herringbone mellett ez is egy kedvelt mintázat. Ezt az összeállítást a Drótkütyük blogon találtam.

Az ékszer elkészítése nem bonyolult, de azért igényel némi gyakorlást. Meghajlítása kb. 1 órát vesz igénybe. A fülbevaló teljes hossza akasztóval együtt 5 cm.

Hozzávalók

2 db 30 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót (A tényleges szükséglet 24 cm, de a biztonság kedvéért hosszabb drótot vágjunk le, és a fölösleget a végén távolítsuk el.)
2 db2,7 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót
2 db készen vásárolt füli akasztó vagy 2 db 6 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény drót
2 db 4 mm átmérőjű ásványgolyó (unakit)
2 db 8 mm átmérőjű ásványgolyó (unakit)

2011. szeptember 20., kedd

Csavart medál


Mivel hajlamos vagyok néha túlbonyolítani a dolgokat, elhatároztam, hogy ezúttal egy olyan ékszert fogok készíteni, amely szépsége az egyszerűségéből fakad. Így született meg a Csavart medál.

A medál elkészítéséhez kb. 30 perc elegendő. Az ékszer teljes hossza akasztóval együtt 4 cm.

Hozzávalók

50 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót
35 cm hosszúságú 0,4 mm-es lágy drót
1 cm átmérőjű, 3 cm hosszúságú, henger formájú, hosszában átfúrt gyöngy

Szükséges eszközök

Oldalcsípőfogó
Laposfogó
Kúposfogó


Az elkészítés menete

Fogjunk rá laposfogónkkal az 50 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drótra, annak kb. 21 cm-re az egyik végétől, majd törjük meg derékszögben a drótot. A hosszabbik drótszárral párhuzamosan, fogjunk rá a rövidebbik drótvégre a derékszög mellett kúposfogónk hegyével. Kezdjük el a fogó szára köré hajlítani a drótot, de ne zárjuk be a karikát, hiszen csak egy kis körkezdeményre van ezúttal szükségünk. Fűzzük fel a hosszabbik drótszárra a gyöngyöt, majd illesszük a végét pontosan a körkezdeményre. Apró igazgatásokkal pontosan ráhajlíthatjuk a drótot a gyöngyre, amennyiben nem illeszkedik pontosan rá. Kezünkkel kezdjük el a gyöngy köré hajlítani a drótot úgy, hogy három tekercs fogja körbe alulról.

Ekkor törjük kissé oldalra a felső furatvégnél lévő hosszabbik drótvéget, majd kezünkkel hajlítsunk rá két apró hurkot. A hurkok elkészítése előtt azonban győződjünk meg róla, hogy a megfelelő irányban hajlítsuk meg azokat. Ezt úgy dönthetjük el, hogy először képzeletben hajlítsuk meg őket, és a második hurok bezárása után a drótot tekerjük gondolatban körbe a hurkok szárán, majd tekerjük vele körbe felülről a gyöngyöt. Fontos, hogy a tekerési irány a lentivel ellentétes legyen! Tehát a megfelelő irány kiválasztása után, hajlítsuk meg a hurkokat kezünkkel, illetve kúposfogónkkal rásegítve, majd tekerjük körbe azok szárát, és indítsuk el a tekercseket felülről lefelé. Három tekercs meghajlítása után már látjuk, hogy szükségesek-e még további tekercsek, vagy már nem. Az ékszer akasztójaként hajlított hurkok egyértelműen meghatározzák a medál elejét, így pontosan ebben az irányban kell találkoznia az alsó és a felső drótnak. Ekkor keresztezzük őket, és hajlítsunk végükre egy-egy zárt közepű csigát. A zárt közepű csiga meghajlításához az Alapelemek c. oldalon a Zárt közepű csiga c. részben találtok további segítséget.



Ezután már csak a medál akasztóját kell szebbé varázsolnunk. Rögzítsük a 35 cm hosszúságú 0,4 mm-es drót egyik végét a két hurok “nyakán”, majd vigyük át az egyik hurokra. Nyolcas formában hálózzuk körbe vele a két hurkot, majd amint visszaérkeztünk a medál hátoldalán az akasztó tövéhez, rögzítsük ezt a drótvéget is, és vágjuk le a fölösleget.

2011. szeptember 4., vasárnap

Halszálka szett


Egy forró nyári estén néhány órás eredménytelen tekergetés után, teljesen céltalan hajlítgatások során jött létre a Halszálka szett, amely alapmotívuma a Herringbone minta. Egy kedves drótos ismerős javasolta nekem, hogy 0,6 mm-es drót helyett próbáljam ki a 0,4 mm-es drótot is, mert ezzel még kecsesebbé varázsolható az amúgy is szemet gyönyörködtető Herringbone minta. Így kipróbáltam, és íme az eredmény. J

A teljes szett elkészítése kb. két órát vesz igénybe, és nem bonyolult. Csupán a Herringbone minta meghajlítását kell hozzá elsajátítani. A fülbevaló akasztóval mért teljes hossza 4,5 cm, a medál hossza– szintén akasztóval - 4,3 cm, szélessége pedig 3 cm a legszélesebb pontján.

Hozzávalók

Fülbevaló
2 db 10 cm hosszúságú 0,8 mm-es lágy drót
2 db 35 cm hosszúságú 0,4 mm-es lágy drót
2 x 2 db 4 mm átmérőjű teklagyöngy
2 db készen vásárolt füli akasztó vagy 2 db 6 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény drót

Medál
20 cm hosszúságú 0,8 mm-es lágy drót
180 cm hosszúságú 0,4 mm-es lágy drót
6 db 4 mm átmérőjű teklagyöngy

Szükséges eszközök
Oldalcsípőfogó
Laposfogó
Kúposfogó

Az elkészítés menete

Medál

Hajlítsunk egy Herringbone mintát a 20 cm hosszúságú 0,8 m-es lágy drótdarabra, annak egyik végétől kb. 4 cm-es távolságban a 180 cm hosszúságú 0,4 mm-es lágy dróttal, a Technikák c. oldalon található Herringbone technika c. rész leírása alapján. Ezúttal olyan Herringbone mintát kell hajítanunk, amelynek mindkét oldalán hat-hat (a teklagyöngy egy oldalán összesen 12) halszálka található.

A Herringbone minta meghajlítása után, törjük meg laposfogónk segítségével a hosszabbik 0,8 mm-es drótvéget úgy, hogy a kezdő szakaszával 120°-os szöget zárjon be. Ügyeljünk arra, hogy a drót megtörése pontosan a Herringbone minta végéhez essen. Az előző folytatásaként hajlítsunk újabb Herringbone mintát a 0,8 mm-es drótra, majd ismét törjük meg a maradék drótvéget. Összesen 6 Herringbone mintát kell hajlítanunk, és ha minden minta után 120°-ban hajlítottuk vissza a drótvéget, egy szabályos hatszöget kell kapjunk.

A hatszög záródási pontjánál, törjük vissza függőlegesre mindkét drótvéget, és szükség esetén vágjuk őket rövidebbre. Kb. 2 cm hosszúságra lesz még szükség mindkét drótvégen. Hajlítsunk rájuk ovális akasztó formát, egyikre az egyik, másikra a másik irányból. A két ovális formának egymásra kell illeszkednie, így törekedjünk egyformákat hajlítani. A legutóbb hajlított Herringbone minta 0,4-es drótvégével kezdjük el körbetekerni a két ovális forma egymáshoz simuló szárait a hatszög záródási pontjától egészen addig, amíg a másik oldalon vissza nem érkezünk ide. Ekkor rögzítsük a 0,4-es drótvéget, majd vágjuk le a fölösleget. Laposfogónkkal igény szerint igazíthatunk az akasztón, hogy esztétikusan helyezkedjen el a medál tetején.

Fülbevaló

Hajlítsuk meg a fülbevaló vázát alkotó formát laposfogónk segítségével a 10 cm-es 0,8 mm-es drótdarabra. Fűzzük fel a váz két szárára a két teklagyöngyöt, majd rögzítsük a 0,4-es drótvéget az egyik oldalon, a teklagyöngy fölött. Kezdjük el a Herringbone mintát, vagyis vezessük végig a 0,4-es drótot a rögzítés melletti teklagyöngy oldalánál, majd felülről tekerjük körbe az alsó furatvégnél lévő 0,8-as drótot. Ahelyett, hogy a teklagyöngy másik oldalánál vezetnénk vissza a 0,4-es drótot, vezessük át azt a váz másik 0,8-as szárára, majd tekerjük körbe vele azt felülről. Vezessük fel a 0,4 mm-es drótot a teklagyöngy oldalánál a felső furatvéghez, majd tekerjük vele körbe felülről a 0,8 mm-es drótot. Végül vezessük vissza a 0,4 mm-es drótot a kezdeti rögzítési ponthoz, majd ismét tekerjük körbe a 0,8-as drótot felülről. Ismételjük ezt a műveletsort mindaddig, amíg a teklagyöngyök alatt és felett egyaránt 7 db 0,4-es vízszintes keresztszál lesz.

Ekkor laposfogónkkal törjük kissé befelé a két 0,8-as drótszárat úgy, hogy a dupla Herringbone minta felett kb. 1 cm-es távolságban találkozzanak. Ezen a találkozási ponton törjük vissza az egyik drótszárat függőlegesre, a másikat vízszintesre, majd tekerjük másfélszer körbe a vízszintessel a függőlegeset, és az ékszer hátoldalán távolítsuk el a fölösleges 0,8-as drótvéget. A függőleges drótszárat is rövidebbre vághatjuk, amennyiben szükséges, kb. 0,9 cm hosszú szakaszra lesz még szükség. Hajlítsuk meg ezen a végen a fülbevaló felakasztását szolgáló karikát, majd törjük vissza függőlegesre.

Amennyiben a saját készítésű füli akasztó mellet döntöttünk, hajlítsuk meg az Alapelemek c. oldalon a Füliakasztó c. részben található útmutató alapján, majd fűzzük fel rá a fülbevalót.